Mantar toplumda yaygın bir hastalık olmasına rağmen, bu durumla karşılaşan insanların konuyu önemsememesi veya yok sayması da yaygın bir davranıştır. Bu yanlış yaklaşım, bakım süreçlerini olumsuz etkilemektedir.
İnsanlar bu sorunla karşılaştıklarında psikolojik olarak kendilerini toplumsal bir baskı altında hissederler. Hijyen konusundaki eksikliğin mantara sebep olduğu düşüncesi, bu baskının ana sebebidir. Gerçekte, mantar hastalığının hijyen yanlışlarından kaynaklanmış olması şart değildir, başka etkenler de ihtimal dahilindedir.
Tırnak hastalıkları arasında en sık rastlanılanı tırnak mantarıdır. Deride oluşan mantarın temas ile ya da dolaşım yolu vasıtası ile tırnağa bulaşması tırnak mantarının oluşma sebepleri arasında en çok rastlanılanıdır. Mantarlı bölgeleri kaşımak mantarın yayılması için zemin hazırlar, kaşıma esnasında mantar el tırnağına ve oradan başka organlara bulaşabilir.
Tırnak zedelenmeleri ayak tırnak mantarının tırnak altına yerleşmesi için kapı açarlar:
• Sert bir yere çarpma, ezilme, zedelenme gibi tüm travmalar
• Tırnak kesiminin çok derin yapılması
• Çok sıkı, ince burunlu ayakkabılar
Nemli ortamlarda ya da ortak kullanım alanlarında (havuz, hamam vb) çıplak ayakla gezmek, ayakların yıkamadan sonra yeterince kurulanmaması, ayakkabı içlerinin terli/nemli olması, aşırı terleme, dengesiz beslenme mantarı tetiklerken; diyabet, sinir hastalıkları, dolaşım hastalıkları, bağışıklık sistemindeki zayfılık ve ileri yaş da tırnak mantarına karşı direnci düşürür.
Ayak tırnak mantarı, tırnağın görünümünü ve şeklini bozar, kötü kokuya sebep olabilir. Tırnak kalınlaşmasına, tırnak uçlarında kepeklenme tarzı dökülmelere, çeşitli renk bozukluklarına ve çatlaklara sebep olabilir. Mantar, tırnak yatağını ve plağını etkileyebilir tırnak köküne kadar inebilir.